Wandel routes

Wandel routes

Naast de vele fietsroutes door het prachtige Twentse landschap zijn er ook honderden kilometers aan wandel routes. Direct vanuit camping de Rammelbeek of vanuit een van de prachtige natuurgebieden zoals de Bergvennen, het Springendal of Singraven. Wandelen in het Twentse grensgebied is een geweldig om mee te maken, de gezellige dorpjes, het glooiende landschap en de bosrijke omgeving leveren hier een grote bijdrage aan. Er zijn verschillende wandelroutes en voor ieder wat wils. Van een heerlijke korte avondwandeling langs de gele beek met uitzicht op de Latteropse molen en de koeien in de wei tot een dag rondtrekken van dorp naar dorp. Mocht het weer een keer minder zijn, dan kunt u lekker bijkomen naast de openhaard van het Rammelbeek terras, welke met kouder weer altijd aanstaat. Heerlijk voor een lekker bakje koffie of chocomelk na een actieve wandeling. Wandelen in Twenten kan bijna niet misgaan, helemaal niet met camping de Rammelbeek als uitvalsbasis.

Bekijk alle activiteiten

Routebeschrijving

 • Wandelen op de Bergvennen (2,5km)

  Routebeschrijving:
  De wandelroute start op de parkeerplaats in de bocht van de Bergvennenweg in Lattrop. Hier staat ook het informatiebord van Landschap Overijssel.

  1) Loop vanaf het informatiebord van Landschap Overijssel naar het pad tot aan de Y-splitsing.

  Je bent hier aangekomen op de voormalige graanakker. Momenteel het land van de zeven vennen, 4 grote en 3 kleinere. Daarnaast bestaat het glooiende gebied uit hoofdzakelijk bos en heide. Achter het informatiepaneel ligt een relatief jong heideveld. Dit was vroeger de graanakker. De graanakker is teruggegeven aan de natuur door de voedselrijke toplaag af te plaggen. Hierdoor kreeg de heide een kans om zich te ontwikkelen.

  2) Ga op de Y-splitsing links. Aan de linkerkant ligt het Pluzenven, dit is één van de 4 grotere vennen van het bergvennen gebied. De naam komt van het veenpluis dat hier op de oevers van het ven groeit. De plant groeit alleen op vochtige en zure grond. Het mooiste is om dit te bezoeken tussen juni tot en met half augustus, dan staat het volop in bloei. Het veenpluis heeft kleine bloemen en groeien uit tot lange witte haren.

  3) Ga aan het einde van het pad rechts en blijft dit pad volgen. Wederom aan de linkerkant van het pad bevindt zich een mooistukje natuur. Dit is het nat heischraal grasland. Dit grasland heeft een gevarieerde vegetatie van grassoorten. Grassen zoals het blauwe zegge, pijpenstrootje en heidesoorten als dop heide. Tevens komt het tormentil voor, dit is een plant uit de rozenfamilie, een zeer zeldzame waardplant van de aardbeivlinder. Het heeft zijn naam te danken aan de aardbeivlinder die haar eitjes op de bladeren van deze plant legt.

  4) Ga aan het eind van het pad weer rechtsaf en volg het pad met de bocht naar rechts. Je loopt nu langs de Duitse grens en na ongeveer 500 meter kom je aan bij een dubbele houten hekken, ga hier rechtsaf, volg dit pad en ga na 75 meter wederom rechts. Aan de linkerkant van dit pad vindt je het Eilandven. Dit ven is de trots van Overijssel want hier groeit de zeer zeldzame waterlobelia. In juli en augustus bloeit in het Eilandven de waterlobelia’s. Deze herken je aan de bleke lila bloemen.
  5) Op het eind van het pad neem je de linker afslag en na 140 meter ga je weer linksaf en volg het pad tot aan de Y-splitsing. Op de Y-splitsing hou je rechts aan en volg je het pad tot aan het informatiebord. We hopen dat je het leuk vond.

Wat er nog meer te doen is: